Yerden Isıtma Sistemleri
Yerden ısıtma sistemi, mekandaki ısı kayıplarını, zemin betonu içindeki borularla ısı kaynağından aldığı enerjiyi zemin altına yayarak dağıtan, zemini dolayısı ile ortamı ısıtan bir ısıtma sistemidir. Ülkemizde 1980 yılından sonra bu yöntemin uygulanmasına geçilmiştir ve binlerce metrekare yerleşme sahası halen bu sistemle ısıtılmaktadır. Sistemde gerekli ısınma kırk ila elli santigrat derecelik ılık su ile sağlanmakta, her cins katı ya da sıvı yanar madde, güneş ışınlarının emilmesi, ısı pompası, güneş enerjisi entegre sistemi gerekli olan enerji ihtiyacını karşılayabilmektedir. Yerden ısıtma sistemi ile homojen bir ısı dağılımı sağlanır. Odalar arasında ısı farkı hemen hemen hiç yoktur. Klasik ısıtma sistemlerinde görülen tavanda ısı birikmesi bu sistem içim söz konusu değildir. Isı, bina yapı elemanların depolandığı için ısıl konfor ani ısı değişimlerinden çok fazla etkilenmez.
Yerden ısıtma sistemi, zemin betonu içindeki borularla ısı kaynağından aldığı enerjiyi zemin altına yayarak dağıtan, zemini dolayısı ile de ortamı ısıtan bir ısıtma sistemidir. Sistemde ısı bütün bir döşeme sahasından yayılmakta ve oda içinde homojen bir ısı dağılımı sağlanarak insan yapısına en uygun ve en ekonomik ısınmayı temin etmektedir. Yandan radyatör sistemlerinde uygun oda sıcaklığını sağlayabilmek için kazan suyu sıcaklığının yetmiş ila doksan santigrat dereceye ulaşması gerekirken, yerden ısıtma sisteminde kazan suyu sıcaklığı maksimum elli santigrat derece olur. Radyatör ile ısıtmada, radyatör panellerinin sıcaklığı elli beş-altmış santigrat dereceye kadar ulaşırken, yerden ısıtma sistemlerinde konforlu bir ısınma için zemin sıcaklığı yirmi sekiz santigrat derece civarındadır.
Radyatörlü sistemde, tavan ve ısıtıcıya yakın bölgelerde oluşması önlenemeyen faydasız sıcak hava bölgelerinin yerden ısıtma sisteminde tamamen bertaraf edilmiş olması yüzde otuza varabilen enerji tasarrufu sağlar. Ayrıca, oda içerisinde radyatör v.b ısıtıcılar olmadığından dolayı arzu edildiği gibi dekor yapılma imkanı verir.