Yangın Tesisatı
Yangın tesisatı, olası bir yangında itfaiye gelene kadar yangına müdahale etmek, ufak yangınları söndürmek ve itfaiyenin müdahalelerine destek olmak amacı ile üretilmiş sistemlerdir. Günümüzde güvenlik için her binada bulunması gereken yangın tesisatının kullanılabilirliği son derece önemlidir. Yangın tesisatı kuru ve ıslak olmak üzere iki çeşittir. Bu yazımızda kuru ve ıslak yangın tesisatı hakkında bilgi sahibi olacaksınız.
Bir binada yangın tesisatının bulunması yeterli değildir. Çünkü bazı yangınlarda tesisat istenen oranda etkili olamamaktadır. Bu nedenle yangın tesisatı yapımı aşamasında pratik kullanılabilirliği, yangın anında yeterli basınç ve debide su verebilmesi gibi faktörler dikkate alınmalıdır. Aynı zamanda yapımından sonra düzenli periyotlarla bakımlarının yapılması gerekmektedir. Bahsettiğimiz bu noktalar yapılmadığı zaman yangın tesisatları yeterli etkiyi gösteremeyecektir.
Yangın tesisatlarının kuru ve ıslak olarak iki çeşit olduğunu belirtmiştik. Bu çeşitleri kısaca açıklayacak olursak:
Kuru Yangın Tesisatları: Tesisatı oluşturan boruların içinde su bulunmayan tesisat çeşididir. Bu sistemlerde su, yangın anında verilir. Sistem borularında basınçlı hava veya azot gazı bulunur. Bu durum da, binaya su boşalmasını veya sızmasını önlemektedir. Bu sistemler özellikle donma tehlikesi olan ve ısıtılmayan binalarda tercih edilmektedir.
Kuru yangın tesisatları kendi içinde; itfaiye amaçlı, elle çalıştırılan ve otomatik çalıştırılan olmak üzere üçe ayrılır.
İtfaiye amaçlı kuru yangın tesisatları, binaların üst katlarında ve itfaiyelerin giremeyeceği dar sokaklarda, kapalı çarşılarda kullanılmakta olup itfaiye teşkilatı tarafından yapılan bağlantı ile su sağlanır.
Elle çalıştırılan sistemlerde yangın esnasında itfaiye bağlantı ağzından tesisata su basılır ve yangına müdahale edilmesi sağlanır.
Otomatik çalıştırılan sistemlerde ise, yangın esnasında açığa çıkan ısı sayesinde sprinkler başlığı genişler ve boruların içi su dolar. Tesisat su ile dolunca sprinklerden otomatik olarak su püskürtülmüş olur.
Islak Yangın Tesisatları: Donma tehlikesi olmayan mahallelerde ve yüksek yapılarda kullanılan bu sistemler içinde basınçlı su ile dolu bir boru ağı kullanılarak tasarlanmıştır. Islak yangın tesisatları; depolu yangın tesisatı, şebeke basıncı ile söndürücüler ve basınçlama deposu ile söndürücüler olmak üzere üç çeşittir. Bu çeşitlerin detaylı anlatımı ‘ıslak yangın tesisatı’ yazımızda mevcuttur.
Güvenlik açısından son derece önemli bir sistem olan yangın tesisatı yapımında kesinlikle kaliteli ve işinde ehil firmalar tercih edilmelidir.